Zutphen

Najaarsgevoel bij Horta

Kort geleden werd ik benaderd door Johan & Wilma van Horta (bloembinders uit Zutphen) met de vraag of ik wat foto’s kon maken voor hun ‘najaars’ folder. Deze keer zouden we voor warme (herfst) kleuren gaan. Denk daarbij aan bruin/oranje/aubergine/goud, etc.

Johan had ter voorbereiding een prachtig bloemstuk gecreëerd en kwam aanzetten met een gigantische ‘Chinese’ paraplu. Deze hebben we als achtergrond gebruikt en de oranje kleur tot z’n recht laten komen door deze voor een raam te plaatsen. Een heel gepas & gemeet op een kleine oppervlakte want ik wilde voldoende afstand hebben tussen de paraplu op de achtergrond en het bloemstuk op de voorgrond ivm de onscherpte.

De foto is gemaakt met 3 flitsers. Flitser 1 heb ik voorzien van een snoot (oftewel een pringles koker) waarmee je heel gericht een licht(flits)bundel kunt focussen. De 2e flitser staat recht achter het bloemstuk en zorgt voor een haarlijntje van licht rondom de kleine takjes. De 3e flitser staat op de voorgrond en laat ik indirect op een witte plaat piepschuim flitsen zodat het gereflecteerde licht omhoog gaat en zodoende de onderkant van het keramiek aanlicht. Zie foto ‘achter de schermen’ voor de uiteindelijke opstelling. Project geslaagd!

Gekozen_foto_LR_small
Achter de schermen
_0011797_LR_small_0011795_LR._small
Johan & Wilma bedankt voor jullie enthousiasme & goede hulp!

Voorjaarsgevoel

Via Pieter Verhage van COOPKRACHT kreeg ik afgelopen vrijdag een leuke studio opdracht van Horta (bloembinderij uit Zutphen) om een aantal foto’s te maken van bloemstukken. De opdracht bestond eigenlijk uit 2 opdrachten.

De eerste opdracht bestond uit het maken van hoge resolutie foto’s van narcissen. Deze foto’s worden op grote panelen afgedrukt (perspex) en voor verschillende etalages gebruikt. De uitsnede wordt later bepaald. Vandaar ook de hoge resolutie zodat men tijdens het bepalen van de gewenste uitsnede genoeg details overheeft. Uit de ‘narcissen serie’ worden ook foto’s gebruikt voor de website. De tweede opdracht was een fraaie en exclusieve tulpenvaas fotograferen (uiteraard opgemaakt met verse tulpen). Deze foto’s zijn bedoeld voor flyers en worden op een internationale beurs verspreid.

Dankzij Pim Helmich (van Oostfilm Productions) kon ik gebruik maken van zijn studio. Alle foto’s zijn gemaakt met een 36 megapixel camera. Ik heb bewust gekozen voor een witte achtergrond voor het frisse effect. Op deze witte achtergrond heb ik nog eens twee studioflitser’s laten flitsen. Met diverse kleinere flitsers heb ik de bloemstukken uitgelicht. Na de fotoshoot rook de hele studio naar voorjaar. Heerlijk!

_DSC0568_LR
_DSC0517_LR
_DSC0551_LR-2
_DSC0551_LR
_DSC0562_LR
En voor de liefhebbers een ‘achter de schermen foto’ .
IMG_0986

Zutphense Advocaat Part II

Afgelopen week heb ik samen met mijn opdrachtgevers (Olga Kruidhof en Jan Peerik van Coopkracht) vervolg gegeven aan de fotoshoot vwb de Zutphense Advocaat Heleen Ritsma-Hartman. Deze keer zijn we naar buiten gegaan om haar onder de mensen te portretteren. Ondanks het fraaie lage licht/tegenlicht heb ik gebruik gemaakt van diverse speedlights om haar gezicht goed uit te lichten. De ‘waterkou’ maakte het allemaal best pittig.
_D3S8480_LR
_D3S8553_LR-2
_D3S8593_LR
Om Heleen’s website wat extra kleur te geven hebben we nog wat foto’s in de schermer gemaakt. Dit vereist een nauwkeurige timing want het moment waarbij die mooie donkerblauwe achtergrond verschijnt duurt maar heel even en ontstaat pas een half uur na zonsondergang. Direct na zonsondergang is het nog veels te licht. Door de sluitertijden bewust laag te houden werden de auto’s mooi onscherp en gaven zo mooi beweging aan de foto.
_D3S8651_LR_D3S8665_LR
Heleen, Olga en Jan enorm bedankt!

Optrekkende Mist

Toen ik vanochtend bij de IJsselkade in Zutphen aankwam, was net de mist aan het optrekken en brak het zonnetje wat door. Met de Fuji X-100 deze twee foto’s gemaakt. Het kleurverschil is puur spelen met de witbalans om te kijken welke kleur het best past (meest sfeer-verhogend werkt).
Zutphen, IJsselkadeZutphen, IJsselkade

Zutphense Advocaat

Afgelopen donderdag kreeg ik vanuit mijn netwerk Coopkracht Zutphen een opdracht om advocaat Heleen Ritsma-Hartman te fotograferen. De foto’s zijn o.a. bedoeld voor Heleen’s nieuwe website (die door Coopkracht Zutphen wordt gemaakt) en voor haar sociale mediadoeleinden. In een prachtig pand aan de IJsselkade hebben we verschillende ‘kantoorfoto’s’ gemaakt. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van 3 flitsers en 1 reflector. Aan jullie om te kijken of je kunt zien waarvoor en waarom ik ze gebruikt heb.

Er komt nog een vervolgafspraak waarbij we Heleen buiten op verschillende locaties in Zutphen gaan fotograferen. Zo krijgt een bezoeker aan Heleen’s website een duidelijk & compleet beeld wie deze ervaren familierechten advocaat is.

portretten_small
_D3S7843_LR_small2
_D3S7941_LR